Wednesday, July 27, 2011

Ibu Oh Ibu

Teringat lagu mamat exist zaman muda2 dulu.... tapi kali ni bukan nak cerita pasal lirik lagu tapi betapa sayu hatiku di kala ini.

On monday morning I received a text message from a very close freind bagitau mak dia masuk IJN. Sedangkan a week before kami rancak bercerita mengenai plannya nak bawak mak, abah and anak daranya ke scotland and merancang untuk berpuasa di sana.

Tup2 maknya di serang sakit jantung on 23rd July. Bila aku call bertanya kabar katanya hari isnin keadaan ibunya sudah stabil tak perlu susah2 nak datang melawat. Tapi aku rasa tak sedap hati langsung bercerita dengan seorang rakan lagi. Tetiba di office yesterday morning dapat berita kematian. Agak kalut jugak bcoz ada sceduled presentation at 11.30 am. Tapi alhamdulillah it was cancelled, so dapatlah aku menziarah sekejap.

The main point yang aku nak luahkan ialah ketabahan kawanku ini. Dia yang aku kenal, walau apapun situasi akan mendahulukan maknya. Bila makan pun ingat nak tapau bawak balik untuk mak. Monthly dia akan allocate more than 10% gajinya untuk mak. Remember that aku pernah nasihatkan dia jangan bagi cash banyak2 pada maknya. Bukan apa, maknya pelupa and pernah tak ingat simpan duit beribu ringgit di mana. Offcourse dia jumpa di celah lipatan berbulan selepas itu....And satu lagi orang suka datang berhutang dengan maknya and ambik kesempatan waktu kawanku tiada di rumah.

Hobi kawan ni ialah berjalan2 ke serata dunia, dan kekadang kalau tempat tu sesuai dia akan bawak parentsnya sekali. Itulah sepatutnya hari mereka akan fly ke scotland dan tahun depan plan nak bawak mereka ke LA.

Sungguh beruntung dia kerana dapat berkhidmat dengan ibu sepanjang hayatnya. Macamana dengan kita yang terpaksa berjauhan dengan mak ayah atas tuntutan kerja. Cukup ker dengan memberi duit untuk perbelanjaan seharian.......

No comments: